Re-integratie 2e spoor is een verplicht traject waarbij een langdurig zieke werknemer begeleid wordt naar passend werk bij een andere werkgever. Het traject wordt ingezet als duidelijk is dat terugkeer binnen de eigen organisatie – oftewel re-integratie 1e spoor – niet haalbaar is. Re-integratie 2e spoor valt onder de Wet verbetering poortwachter en wordt vaak uitgevoerd met ondersteuning van een gespecialiseerd re-integratiebureau.
Een 2e spoortraject start uiterlijk in de 52e week van ziekteverzuim, dus binnen zes weken na de eerstejaarsevaluatie. In uitzonderlijke gevallen mag het traject worden uitgesteld als duidelijk is dat de werknemer binnen drie maanden duurzaam kan terugkeren in aangepast werk bij de huidige werkgever. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige speelt hierin een centrale rol.
Ja, het opstarten van een tweede spoortraject is wettelijk verplicht wanneer re-integratie binnen het eigen bedrijf niet (meer) mogelijk is. De werkgever moet dit aantonen in het re-integratieverslag. Doet de werkgever dit niet tijdig of zorgvuldig, dan kan het UWV een loonsanctie opleggen, waarbij het loon tot een jaar langer moet worden doorbetaald.
De werknemer is verplicht actief mee te werken aan het traject. Dit betekent onder andere:
Wanneer de werknemer onvoldoende meewerkt, kan dit gevolgen hebben voor loondoorbetaling of voor een latere WIA-uitkering.
De werkgever draagt de eindverantwoordelijkheid voor het re-integratieproces en moet:
Een tweede spoortraject bestaat meestal uit:
Sollicitatiebegeleiding
Ondersteuning bij het vinden van passend werk, zoals het opstellen van cv's, sollicitatietraining en netwerken.
Coaching en persoonlijke ontwikkeling
Denk aan (om)scholing, loopbaanoriëntatie en begeleiding bij het omgaan met veranderingen.
Jobhunting
Actieve bemiddeling naar vacatures bij andere werkgevers.
Andere mogelijke onderdelen:
Voor doelgroepen zoals oudere werknemers of mensen met een beperking zijn er vaak aanvullende regelingen (zoals subsidies of jobcoaching).
De precieze inhoud verschilt per kandidaat. Bekijk wat een tweede spoor traject precies inhoudt voor een overzicht van alle stappen.
In wat als re-integratie 2e spoor mislukt? lees je hoe je dit voorkomt en wat je kunt doen bij conflicten of stagnatie.
Een professioneel re-integratiebureau ondersteunt zowel werkgever als werknemer bij het traject. Zij zorgen voor:
Door de complexiteit van spoor 2 is het inschakelen van zo’n re-integratiebureau vaak noodzakelijk om fouten en loonsancties te voorkomen.
Care4Careers ondersteunt werkgevers en werknemers met deskundige begeleiding, maatwerkoplossingen en complete dossieropbouw. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Hoofdkantoor
Care4Careers BV
Lage Gouwe 248
2801 LN Gouda
Sales Office
Eigenhaardweg 8
7811 LR Emmen
De lokale vestigingen zijn in:
- Amsterdam
- Breda
- Eindhoven
- Emmen
- ’s Gravenhage
- Gouda
- Groningen
- Hengelo
- Leeuwarden
- Maastricht
- Nijmegen
- Rotterdam
- Utrecht
- Vlissingen
- Zwolle
Afspraak maken op een van onze vestigingen?
Neem contact op met ons hoofdkantoor.