De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om bij ziekte van een werknemer direct aan de slag te gaan met re-integratie. Jij bent als werkgever volledig verantwoordelijk voor het proces, de planning én het contact met de werknemer. Samenwerken is verplicht: de werknemer moet actief meewerken, maar jij voert de regie.
Hieronder vind je een helder overzicht van de verplichte stappen die je als werkgever moet nemen volgens de Wet Poortwachter.
Op de eerste dag van verzuim meld je de zieke medewerker aan bij je arbodienst of bedrijfsarts. Dit is het startpunt van het re-integratieproces. Tegelijkertijd begin je met het verzamelen van informatie voor het verzuimdossier. Je blijft gedurende het hele traject verplicht het loon doorbetalen.
Je blijft actief in contact met de werknemer. Vraag regelmatig naar het herstel en leg dit vast. Komt er geen reactie of werkt de werknemer niet mee? Dan kan het UWV sancties opleggen. Is de medewerker na twee weken nog arbeidsongeschikt? Plan dan een afspraak in met de bedrijfsarts.
Bij een vermoedelijk langdurige uitval vraag je rond week 4/5 om een professioneel oordeel van de bedrijfsarts. Dit vormt de basis voor de verdere aanpak.
Wijs een casemanager aan die verantwoordelijk is voor het proces en de communicatie. Dit kan een leidinggevende zijn of een externe partij, zoals een re-integratiebureau. De casemanager bewaakt de voortgang en coördineert de stappen.
De bedrijfsarts stelt een Probleemanalyse op. Hierin staat of en hoe de werknemer kan re-integreren. Dit kan zijn binnen je organisatie (Spoor 1), of bij een andere werkgever (Spoor 2).
Je stelt samen met de werknemer een Plan van Aanpak op. Hierin leg je concrete re-integratiestappen vast. De casemanager houdt toezicht op de uitvoering. Elke 6 weken evalueer je het plan en stuur je bij waar nodig.
Is de werknemer na 42 weken nog niet volledig hersteld? Dan meld je het langdurige verzuim uiterlijk op de eerste werkdag van week 42 bij het UWV. Doe dit op tijd — anders loop je risico op een loonsanctie.
Na één jaar ziekte volgt de eerstejaarsevaluatie. Samen kijk je of de re-integratie nog op koers ligt. Gebruik hiervoor het UWV-formulier. Indien nodig pas je het Plan van Aanpak aan.
In week 87 ontvangt je werknemer een uitnodiging om een WIA-uitkering aan te vragen. Jij bereidt op dit moment het re-integratieverslag voor en levert een kopie aan de werknemer.
Jij en de werknemer vullen samen het formulier Eindevaluatie in. Dit wordt onderdeel van het re-integratieverslag.
Uiterlijk in week 93 moet je ervoor zorgen dat je werknemer het volledige re-integratieverslag in bezit heeft voor de WIA-aanvraag.
Na 104 weken ziekte beoordeelt het UWV de aanvraag. Bij goedkeuring kan de arbeidsovereenkomst eindigen. Let op: zijn je inspanningen onvoldoende? Dan volgt een loonsanctie en betaal je tot één extra jaar loon door.
Veel werkgevers maken onbewust fouten in het traject:
Deze fouten kunnen leiden tot hoge kosten en extra verplichtingen. Een deskundige begeleiding voorkomt dat.
Bij Care4Careers zijn we gespecialiseerd in Spoor 2-trajecten, verzuimbegeleiding en loopbaanscans. We denken proactief mee, helpen je voldoen aan alle verplichtingen en begeleiden jouw medewerker naar nieuw perspectief.
- Minder kans op loonsancties
- Sneller duidelijkheid
- Maatwerk, geen standaardtraject
➡️ Meer weten? Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
➡️ Download hier het schema poortwachter: Schema wet van poortwachter
Hoofdkantoor
Care4Careers BV
Lage Gouwe 248
2801 LN Gouda
Sales Office
Eigenhaardweg 8
7811 LR Emmen
De lokale vestigingen zijn in:
- Amsterdam
- Breda
- Eindhoven
- Emmen
- ’s Gravenhage
- Gouda
- Groningen
- Hengelo
- Leeuwarden
- Maastricht
- Nijmegen
- Rotterdam
- Utrecht
- Vlissingen
- Zwolle
Afspraak maken op een van onze vestigingen?
Neem contact op met ons hoofdkantoor.